Som man kan se, rager Madeira op som en vulkansk kegle fra bunden af Atlanterhavet. Ser man på et dybdekort, er Madeiras kyst ikke særlig bred. Kun 2-3 km ude falder bunden ned mod 4 km.

Madeira har et specielt klima. Det betyder, at man som besøgende kan forvente regn, kølige pust, varme og sol inden for samme døgn. Derfor er det en rigtig god idé at have tøj med til alt slags vejr. En paraply bør man altid have på sig.
Varme og sol oplever man oftest på sydsiden af øen. Her ligger Funchal placeret.

Et meget vigtigt element på turen til Madeira eri kke at forglemme madeiraen .
Den politiske situation i Europa i 1700-tallets og konflikter mellem England og Frankrig førte bl.a. til madeiraens tilblivelse.
Madeiraen er en hedvin. Der er 4 hovedtyper, fra sød til tør, som har navn efter den primære druesort, den er fremstillet af.
Derefter er der 4 kvalitetstitler fra "Finest" hvor den yngste drue er mindst 3 år, "Reserve" mindst 5 år, "Special Reserve" mindst 10 år og "Extra Reserve" mindst 15 år.
I den sidste halvdel af 1900-tallet gik moden herhjemme fra Madeiraen til portvinen.
Vi købte en sød 5 års, til desserter, og en halvtør 10 års, til aperetif, med os hjem.
Mange specialbutikker rundt om i Funchal, også en i Lido området, tilbyder et kæmpe udvalg og har smagning af udvalgte vine. Vi fandt en butik i Funchal med butik ud til gaden , en salgs-/smagsafdeling for gamle vine (fra 15 år) og en salgs-og smagsafdeling for yngre (optil 15 år) på 1. salen.

Vi rejste med Århus Charter. Den uge, vi var på Madeira, var den sidste uge Århus Charter havde ture til øen.
Vi har bestemt ikke noget negativt at sige om bureauet. De få gange vi havde kontakt med sælgere/guiderne, oplevede vi kun tiptop service.
Det eneste sure opstød skulle være, at flyveturen var for de 2 sidste rækkers vedkommende en rygerkupé. Det er lidt irriterende når man er ikke-ryger og får pladserne umiddelbart foran rækkerne. Men målgruppen for Madeira er vel heller ikke yngre ikke-rygere. Men øen er absolut anbefalelsesværdig for ung som for ældre.
Til OVERSIGT